ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ;

ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ;
September 30, 2015 stedi
In ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Ένα ζευγάρι θεωρείται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας εάν δεν μπορεί να συλλάβει μετά από 12 μήνες τακτικών σεξουαλικών επαφών. Εκτιμάται ότι περίπου 10-20% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολία να αποκτήσουν παιδί, μια επίπονη και ψυχοφθόρος εμπειρία. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός γυναικολόγου αναπαραγωγής και να γίνει ο πρώτος βασικός έλεγχος.
Επιπλέον υπάρχουν και κάποιες ιδιαίτερες ενδείξεις ή “προειδοποιητικά σημάδια”, που μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γονιμότητας:

Εάν είστε άνω των 35 ετών: Το «βιολογικό ρολόι» είναι ένα φυσικό και αναπόφευκτο φαινόμενο και οδηγεί προοδευτικά σε λιγότερα και χαμηλότερης ποιότητας ωάρια που είναι διαθέσιμα κάθε μήνα για ωορρηξία. Ως αποτέλεσμα, η πιθανότητα γονιμοποίησης ενός χρωμοσωμικά φυσιολογικού ωάριου κάθε μήνα ελαττώνεται. Εκτιμάται ότι, ακόμη και σε νεαρές γυναίκες, περίπου τα 2/3 του συνόλου των ωαρίων έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Όταν η γυναίκα ξεπερνά την ηλικία των  σαράντα αυτό το ποσοστό προσεγγίζει το 90%. Γενικότερα όταν μια γυναίκα άνω των 35 δεν έχει συλλάβει μετά από 6 μήνες είναι χρήσιμο να απευθυνθεί σε έναν ειδικό αναπαραγωγής.

Ακανόνιστη Περίοδος: Η περίοδος πρέπει να έρχεται κάθε μηνά. Όταν καθυστερεί συστηματικά μπορεί να είναι ένδειξη προβλημάτων ωορρηξίας, όπως στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Σε μια τέτοια περίπτωση ανωοθυλακιορρηξίας υπάρχει ανάγκη για ιατρική βοήθεια.
Βαριές και επώδυνες περιόδους: Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν παθήσεις της πυέλου όπως ενδομητρίωση η ενδοπυελικές συμφύσεις που θα μπορούσαν να σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας.
Ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων: Λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων από μικρό-οργανισμούς όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια μπορεί να οδηγήσουν σε ενδοπυελικη λοίμωξη προκαλώντας βλάβη ή απόφραξη των σαλπίγγων.

Ιστορικό χρονίων ασθενειών:  Χρόνια προβλήματα υγείας ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με αυτό-ανοσία όπως ο διαβήτης και τα προβλήματα θυρεοειδούς μπορούν να υποδηλώνουν ένα πιο ενεργοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα το όποιο μέσω υπερβολικής ανοσολογικής ανταπόκρισης, μπορεί να παρεμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου.

Εξαιρετικά ελλιποβαρή ή υπέρβαρα άτομα: Το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή των οιστρογόνων άλλα και ανδρογόνων, διαταράσσοντας τη ρυθμικότητα του κύκλου και δημιουργώντας προβλήματα ωορρηξίας. Από την άλλη πλευρά, πολύ χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη οιστρογόνων, διαταράσσοντας τη γονιμότητα.
Ιστορικό κακοηθείας. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία που συχνά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου μπορούν να παρεμποδίσουν μόνιμα την αναπαραγωγική λειτουργία.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γονιμότητας για να εκτιμηθεί το αναπαραγωγικό σας προφίλ.