ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί για πάνω από 12 μήνες να αποκτήσει παιδί χωρίς επιτυχία τότε θεωρείται ότι υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας. Τα περισσότερα ζευγάρια θεωρούν τη γονιμότητά τους δεδομένη, πιστεύοντας ότι με την προσπάθεια,  μπορούν εύκολα και άμεσα να συλλάβουν. Ωστόσο τα προβλήματα υπογονιμότητας είναι αρκετά συχνά, επηρεάζοντας 1 στα 8 ζευγάρια. Τα αίτια της υπογονιμότητας ποικίλουν. Βλάβη των σαλπίγγων , ενδομητρίωση, προβλήματα εμφύτευσης στη μήτρα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και η αυξημένη βιολογική ή αναπαραγωγική ηλικία που συνδέεται με τη μείωση της ποιότητας των ωαρίων, είναι από τις συχνότερες αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας. Τα αιτία υπογονιμότητας στον άνδρα αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπέρματος και μπορεί να οφείλονται σε απόφραξη των σπερματικών πόρων, ελαττωμένη  λειτουργία των όρχεων λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, έκθεση σε  τοξίνες, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, επιβαρυντικές φαρμακευτικές ουσίες, ή εξαιτίας αυτοανοσίας.

Σε ένα σημαντικό ποσοστό που αγγίζει το 30% δεν βρίσκεται κάποια αιτία, όποτε η υπογονιμότητα χαρακτηρίζεται ως ανεξήγητη.

Ο ρόλος του ιατρού είναι να καθοδηγήσει σωστά το ζευγάρι προτείνοντας τις κατάλληλες εξετάσεις και προσφέροντας εξατομικευμένη προσέγγιση και αποτελεσματικές λύσεις. Παράλληλα οφείλει να συμπαραστέκεται και να στηρίζει το ζευγάρι. Η σχέση μεταξύ ιατρού και του ζευγαριού πρέπει να στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και ξεκινά από την πρώτη τους συνάντηση.

Η σύγχρονη αντίληψη για την υπογονιμότητα
Σύμφωνα με τα νεοτέρα επιστημονικά δεδομένα, υπογονιμότητα, αποβολές, εξωμήτριος κύηση και αποτυχημένες θεραπευτικές προσπάθειες αποτελούν μια κοινή κλινική οντότητα: την αδυναμία αναπαραγωγής (reproductive failure). Ο ρόλος του γυναικολόγου αναπαραγωγής είναι να αξιολογήσει την κάθε περίπτωση χωριστά εξατομικεύοντας και εστιάζοντας στο ιστορικό του ζευγαριού.


  • ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ (ΣΠΩ) ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

    Αναμφισβήτητα, το ΣΠΩ είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην περίοδο, ακμή, υπερτρίχωση, αυξημένο σωματικό βάρος και υπογονιμότητα.

  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ

    Θεραπείες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής- Σπερματέγχυση Η τοποθέτηση του σπέρματος στην ενδομητρική κοιλότητα με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα είναι πρακτική που εφαρμόζεται πάνω από 50 χρονιά για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας.…

  • Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

    Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η ηλικία της γυναίκας αποτελεί έναν από τους καθοριστικότερους παράγοντες για την επιτυχημένη αναπαραγωγή ενός ζευγαριού. Από την άλλη πλευρά, η συνήθης αντιμετώπιση προς τον άνδρα,…

  • ΑΙΤΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΣΑΛΠΙΓΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

    Η βλάβη των σαλπίγγων είναι από τα πιο συνηθισμένα αίτια υπογονιμότητας. Για να γίνει κατανοητό πως μια βλάβη στις σάλπιγγες μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα είναι χρήσιμο να αναφερθούμε στην αναπαραγωγική…

  • ΑΙΤΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ : ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

    Αίτια Υπογονιμότητας. Ενδομητρίωση Η ενδομητρίωση, μια αινιγματική κατάσταση ως προς την παθογένεια της, είναι ευρέως αποδεκτό ότι διαταράσσει την αναπαραγωγική λειτουργία. Η δυσλειτουργία αυτή εκδηλώνεται ως αδυναμία σύλληψης ή απώλεια…