ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΕΣΤ-ΠΑΠ

Συνίσταται ετήσιος έλεγχος σε όλες τις γυναίκες από 18 – 65 χρονών. Σε γυναίκες κάτω των 18, που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή συνίσταται να κάνουν το πρώτο τους τεστ-παπ νωρίτερα. Αντίθετα, γυναίκες που δεν έχουν σεξουαλικές επαφές μπορούν να καθυστερήσουν τον έλεγχο και να εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

ΠΟΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΤ-ΠΑΠ

Αποφεύγουμε να κάνουμε το τεστ-παπ κατά την έμμηνο ρύση αφού μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στη σωστή αξιολόγηση. Προτιμότερες ημέρες είναι από την 10η – 20η μέρα του κύκλου.

ΠΟΙΟΣ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ (ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ)

Δρα σε τρία επίπεδα: Εμποδίζει την ωορρηξία, αλλάζει την σύσταση του ενδομητρίου, ώστε να εμποδίζεται η εμφύτευση μιας πιθανής εγκυμοσύνης και αλλάζει την σύσταση των εκκρίσεων του τραχήλου παρεμποδίζοντας την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ; ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ;

Πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν μετά την σεξουαλική επαφή αφού η αποτελεσματικότητα της εξαρτάται από το πόσο σύντομα θα ληφθεί. Εάν ληφθεί τις πρώτες 24 ώρες μετά την συνουσία η αποτελεσματικότητα φτάνει το 95%, στις 48 ώρες πέφτει στο 85%, ενώ αν ληφθεί 49-72 ώρες μετά την επαφή τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται στο 58%. Κάθε νεότερη συσκευασία επείγουσας αντισύλληψης περιέχει ένα χάπι που θα πρέπει να πάρουμε άμεσα.

ΠΟΣΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΤΕΣΤ ΚΥΗΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Τα σύγχρονα τεστ-κύησης μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία της ορμόνης της εγκυμοσύνης (β-χοριακη) στα ούρα, από την πρώτη κιόλας ημέρα καθυστέρησης της περιόδου με ποσοστό ευαισθησίας 99%. Εναλλακτικά μια γυναίκα μπορεί να εξετάσει τα επίπεδα της β-χοριακής με εξετάσεις αίματος. Τα περισσότερα εργαστήρια χρησιμοποιούν το όριο των 5 miu/ml. 7 μέρες μετά την γονιμοποίηση (4-5 μέρες μετά την εμφύτευση) τα επίπεδα της ορμόνης αυξάνονται πάνω των 25miu/ml και μπορεί να ανιχνευθεί και να δώσει θετικό τεστ κύησης.

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΟΝΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΑΣ;

Το ωάριο, ζει μετά την ωορρηξία 24 ώρες. Το σπέρμα, εφόσον είναι υγιές, ζει 3-5 μέρες. Επομένως το παράθυρο των γόνιμων ημερών είναι 4-6. Μια γυναίκα με ομαλό κύκλο έχει ωορρηξία 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Συνεπώς, η πιο γόνιμη περίοδος είναι δύο με τρεις ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία. Παρόλα αυτά, η σεξουαλική επαφή που λαμβάνει χώρα έως και πέντε ημέρες πριν την ωορρηξία μπορεί να οδηγήσει σε γονιμοποίηση.

ΣΕ ΤΙ ΕΠΙΠΕΔΑ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΙΧΝΕΥΘΕΙ ΜΙΑ ΚΥΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΗΧΟ;

Με ένα σύγχρονο μηχάνημα υπερήχων, σε επίπεδα ορμόνης 1000 – 1500 miu/ml μπορεί να φανεί η παρουσία του σάκου της κύησης.