ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ
September 30, 2015 stedi
In ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Η κολποσκόπηση είναι μια απλή εξέταση που γίνεται στο ιατρείο. Με τη βοήθεια του κολποσκοπίου, που είναι ένα ζευγάρι μεγεθυντικών φακών, ο ιατρός μπορεί να εντοπίσει περιοχές του τραχήλου με ανώμαλα κύτταρα, φλεγμονή ή λοίμωξη (τραχηλίτιδα). Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις γιο κολποσκόπηση είναι η ανίχνευση HPV στο τεστ-παπ, αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή, αιμορραγία εκτός περιόδου, λοίμωξη των γεννητικών οργάνων από κονδυλώματα, έρπη κ.α.  Είναι μια εξέταση μη επεμβατική αφού το κολποσκόπιο μένει σε απόσταση 20 εκ. περίπου από τη γυναίκα. Με τη βοήθεια βαφών που χρωματίζουν τον τράχηλο προσωρινά,  ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει περιοχές στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας που έχουν το πρόβλημα. Στην περίπτωση της λοίμωξης από τον  HPV μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν βιοψίες από τις βλάβες ώστε να διαπιστωθεί η σοβαρότητα του προβλήματος. Η λήψη της βιοψίας είναι ανώδυνη. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί η γυναίκα να αισθανθεί πολύ ήπια δυσφορία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών  που έχουν εκτεθεί στον HPV δεν θα αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η σημερινή πρακτική είναι να θεραπεύουμε τις πιο προχωρημένες αλλοιώσεις και να παρακολουθούμε τις ήπιες. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την υπερθεραπεία των ήπιων αλλοιώσεων οι οποίες έχουν εξαιρετική πρόγνωση, δηλαδή να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για γυναίκες που δεν έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους, αφού κάθε θεραπεία στον τράχηλο την μήτρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης.
Είναι κατανοητό ότι η κολποσκόπηση και η διαχείριση της λοίμωξης του τραχήλου από τον HPV πρέπει να γίνεται από ιατρό ειδικό και πιστοποιημένο στην αντιμετώπιση των παθήσεων του τραχήλου ώστε να γίνει ακριβής διάγνωση και η γυναίκα να λάβει την πιο κατάλληλη θεραπεία.