ΑΠΟΒΟΛΕΣ

ΑΠΟΒΟΛΕΣ
September 30, 2015 stedi
In ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Μια ιδιαίτερη κατηγορία του προβλήματος ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί είναι η περίπτωση των αποβολών. Ίσως μάλιστα η απώλεια μιας εγκυμοσύνης να είναι πιο τραγικό γεγονός από την αδυναμία μιας γυναικάς να συλλάβει. Το ζευγάρι βιώνει την αποβολή ως μια απώλεια μέσα στην οικογένεια. Μια αποβολή μπορεί να εκδηλωθεί με δυο τρόπους

1, Με αιμορραγία και πόνο που οδηγεί στην αποβολή των προϊόντων της σύλληψης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από την μήτρα.

2, Σιωπηλά, χωρίς συμπτώματα, διαπιστώνεται η απουσία καρδιακής λειτουργίας στον υπερηχογραφικό έλεγχο (παλινδρόμηση).

Όταν η αποβολή συμβαίνει πολύ νωρίς, πριν την εμφάνιση των υπερηχογραφικών στοιχείων της αρχόμενης κύησης τότε ονομάζεται βιοχημική κύηση. Επίσης, όταν αναπτύσσεται μόνο σάκος κύησης χωρίς τα εμβρυικά στοιχειά τότε ονομάζεται ανεμβρυιονική κύηση. Συμφώνα με την ιατρική ορολογία ένα ζευγάρι που δεν έχει παιδί, αντιμετωπίζει πρόβλημα καθ’έξειν αποβολών όταν συμβουν 3 συνεχόμενες .
Αίτια αποβολών

Περίπου 60-70% των αποβολών οφείλονται σε κάποια ανωμαλία του γενετικού υλικού του εμβρύου. Ιατρικώς αυτό χαρακτηρίζεται ως χρωμοσωμιακή ανωμαλία ή ανευπλοειδία. Η συνηθέστερη αιτιολογία χρωμοσωμιακών ανωμαλιών του εμβρύου είναι κάποια ανωμαλία του ωαρίου. Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την τάση να παράγουν πιο συχνά ανώμαλα ωάρια για αυτό το λόγο τέτοιου είδους αποβολές αυξάνονται παράλληλα με την αυξημένη ηλικία της μητέρας.

Ένα ποσοστό 20-30% των αποβολών οφείλεται σε δυσλειτουργία της εμφύτευσης του εμβρύου στην ενδομητρική κοιλότητα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε ανατομικούς παράγοντες όπως η παρουσία υποβλενογόνιων ινομυωμάτων , ενδομήτριων πολυπόδων, διαφράγματος μήτρας. Επίσης, αιματολογικές καταστάσεις, όπως η θρομβοφιλία ή ενδοκρινολογικές καταστάσεις όπως οι παθήσεις θυρεοειδούς προδιαθέτουν σε αποβολές. Μια ιδιαίτερη ομάδα αποτελούν γυναίκες που έχουν πιο ενεργοποιημένο ανοσολογικό σύστημα οπότε παρουσιάζουν την τάση να αντιλαμβάνεται ο οργανισμός τους την κύηση ως ξένο σώμα και να αποβάλουν. Το χαρακτηριστικό των αποβολών που οφείλονται στην δυσλειτουργική εμφύτευση είναι ότι παρουσιάζονται ανεξαρτήτου ηλικίας και εκτός αν θεραπευτούν, προδιαθέτουν σε καθ’έξειν αποβολές.

Σποραδικές αποβολές μπορεί να οφείλονται σε λοιμώξεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζει μια γυναίκα ότι οποιαδήποτε λοίμωξη (όχι μόνο γυναικολογική) που μπορεί να προκαλέσει κυκλοφορία του παθογόνου μικρο-οργανισμού στο αίμα μπορεί να προσβάλει την κύηση οδηγώντας σε απώλεια της. Μια ιδιαίτερη κατηγορία αποβολών είναι αυτές που οφείλονται σε ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας. Αυτές χαρακτηριστικά συμβαίνουν στο 2ο τρίμηνο της κύησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις συμβαίνει διαστολή του τραχήλου που οδηγεί σε απώλεια της κύησης.

Τέλος, ένα ποσοστό 10-20% των αποβολών παραμένει ανεξήγητο και παρά τον διεξοδικό έλεγχο, δεν εντοπίζεται κάποιος προδιαθεσικός παράγοντας.
Εξετάσεις αποβολώνΠολλά διεθνώς αναγνωρισμένα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των αποβολών προτείνουν την διερεύνηση του ζευγαριού μετά από 3 συνεχόμενες αποβολές. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις για να γίνουν εξετάσεις νωρίτερα. Είναι σημαντικό ο ιατρός να συνεκτιμήσει το ιατρικό και αναπαραγωγικό ιστορικό μαζί με επιδημιολογικούς παράγοντες (π.χ. ηλικία, περιβάλλον) προκειμένου να αποφασιστεί ποτέ πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις. Από τη μια μεριά δεν πρέπει να οδηγηθεί ένα ζευγάρι σε αχρείαστες εξετάσεις, ούτε όμως να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Συνοπτικά οι εξετάσεις που δίνονται σε ένα ζευγάρι με προβλήματα αποβολών είναι
1. έλεγχος της ανατομίας της μήτρας (υστεροσαλπιγγογραφία, υστεροσκόπηση)
2. έλεγχος του καρυότυπου (ανάλυση των χρωμοσωμάτων) του ζεύγους
3. έλεγχος για θρομβοφιλία
4. ανοσοφαινότυπος περιφερειακού αίματος
5. ορμονικές εξετάσεις (γυναικολογικές ορμόνες, έλεγχος θυρεοειδούς)
6. έλεγχος του καρυότυπου (ανάλυση των χρωμοσωμάτων) του εμβρύου και των προϊόντων της κύησης που συνέβη η αποβολή.Αντιμετώπιση ΑποβολώνΗ θεραπευτική προσέγγιση, αναλόγως του αιτίου, περιλαμβάνει:

Υστεροσκόπηση και διόρθωση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ανατομία της μήτρας.
Χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής σε περιπτώσεις θρομβοφιλίας.
Χορήγηση κατάλληλης θεραπείας για την αποκατάσταση ορμονικών προβλημάτων.
Χορήγηση ανοσοθεραπείας σε περιπτώσεις ανοσολογικών προβλημάτων.
Προ-εμφυτευτική διάγνωση σε περιπτώσεις χρωμοσωμιακών προβλημάτων.
Ακλουθώντας την κατάλληλη εξατομικευμένη προσέγγιση στο πρόβλημα των αποβολών, η πιθανότητα μια επιτυχημένης κύησης, ανάλογα με το αίτιο φτάνει το 80%.