Η Αλεξία ήταν 35 χρονών όταν παντρεύτηκε. Αμέσως ξεκίνησε προσπάθειες για να μείνει έγκυος. Ήταν πάντα συνεπής στον ετήσιο έλεγχο, χωρίς να έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας. Ύστερα από 6 μήνες χωρίς αποτέλεσμα άρχισε να σκέφτεται ότι κάτι μπορεί να φταίει, ωστόσο καθησυχαζόταν από το γεγονός ότι στο παρελθόν, η οικογενειακή της γυναικολόγος τη διαβεβαίωνε ότι όλα ήταν καλά και ότι απλά ήταν “θέμα χρόνου” να μείνει έγκυος. . Μετά από 12 μήνες προσπαθειών χωρίς επιτυχία απευθύνθηκε σε γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα αναπαραγωγής. Συγκλονίστηκε όταν ο ειδικός την ενημέρωσε πως οι ωοθήκες της δεν λειτουργούν όπως μιας γυναίκας 36 χρονών αλλά ηλικιακά πολύ μεγαλύτερης. Επιπλέον τα αποθέματά τους είχαν αρχίσει να εξαντλούνται. Η Αλεξία θυμήθηκε ότι λίγους μήνες πριν παντρευτεί είχαν ξεκινήσει διαταραχές του κύκλου της, αλλά πίστεψε πως είχε αγχωθεί από τις ετοιμασίες του γάμου και δεν έδωσε σημασία.
Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχολεί μια γυναικά είναι η αναπαραγωγική της ικανότητα και κατά πόσον αυτή συμβαδίζει με τη βιολογική της ηλικία. Η αναπαραγωγική λειτουργιά της γυναικάς βρίσκεται στα υψηλοτέρα επίπεδα μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Από εκεί και περά εμφανίζεται μια βαθμιαία ελάττωση. Μάλιστα μετά την ηλικία των 38 η πτώση γίνεται πιο σημαντική και μετά τα 40 η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναικάς επιβαρύνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ελάττωση της αναπαραγωγικής ικανότητας συμβαίνει πιο γρήγορα, μέσω της μείωσης των αποθεμάτων των ωοθηκών. Δε γνωρίζουμε πάντα για ποιο λόγο συμβαίνει αυτή η πρόωρη ελάττωση των ωοθηκικών αποθεμάτων (Diminishing Ovarian Reserve). Έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί παράγοντες, αυτοανοσία, λοιμώξεις, λήψη φάρμακων ή συστηματικά νοσήματα. Τις περισσότερες όμως φόρες είναι ανεξήγητη.
Η Ελαττωμένη Ωοθηκική Επάρκεια (Diminished Ovarian Reserve) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Προοδευτικά μπορεί να οδηγήσει σε Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια, δηλαδή πρόωρη εμμηνόπαυση (Premature Ovarian Failure/ Insufficiency). Είναι πολύ σημαντικό για μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας να αναγνωρίσει νωρίς ύποπτα συμπτώματα και να ζητήσει τη συμβουλή ενός ειδικού γυναικολόγου. Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν μια γυναίκα είναι:
– Διαταραχές της περιόδου. Οι περίοδοι είτε έρχονται πιο συχνά, π.χ. κάθε 24 ημέρες ή και πιο νωρίς, ή αντίθετα καθυστερούν και η γυναίκα δεν έχει περίοδο κάθε μήνα.
– Αλλαγή στη διάρκεια της περιόδου. Η αιμορραγία διαρκεί λιγότερο, κάποιες φορές 1-2 ημέρες
– Αλλαγή στην ποσότητα του αίματος στην περίοδο, το οποίο περιορίζεται.
Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα με έναν αναλυτικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα συνδυάζοντας τα ανατομικά ευρήματα του υπερηχογραφήματος με την αναπαραγωγική λειτουργία. Επιπλέον μπορεί να προτείνει ορμονικές εξετάσεις όπως οιστραδιόλη και FSH στην αρχή του κύκλου. Μια ακόμη χρήσιμη ορμονική εξέταση για να διαπιστωθούν τα αποθέματα των ωοθηκών είναι η ΑΜΗ και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου.
Οι σημερινές θεραπείες αναπαραγωγής δίνουν τη λύση σε αυτήν την απρόβλεπτη κατάσταση. Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής θα προτείνει στο ζευγάρι την πιο ενδεδειγμένη επιλογή για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Σήμερα η Αλεξία έχει ένα υγιές κοριτσάκι και ετοιμάζεται να ξαναγίνει μαμά!