ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ;

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ;
September 30, 2015 stedi
In ΚΥΗΣΗ

Ένα ζήτημα που απασχολεί τις νέες μητέρες είναι πως θα καταλάβουν ότι έφτασε η ώρα του τοκετού. Η ανησυχία τους επιδεινώνεται από ανέκδοτες ιστορίες γνωστών, φίλων, συγγενών για τοκετούς σε ασανσέρ, παρκινγκ και αλλά απίθανα μέρη, επειδή δεν κατάλαβαν ότι γεννούσαν. Θα πρέπει να είστε σίγουρες ότι αυτές οι περιπτώσεις συμβαίνουν πολύ σπάνια. Επιπλέον σήμερα οι γυναίκες έχουν τη πρόσβαση στην πληροφορία προκειμένου να αναγνωρίσουν τα σημεία του τοκετού. Παρακάτω θα βρείτε αυτά τα σημεία ώστε να είστε πανέτοιμες για τη καλύτερη στιγμή της ζωή σας.

Το σύνδρομο τη ¨φωλιάς¨. Μια μαμά πρέπει να έχει έτοιμο το σπίτι για το μωρό της και το μητρικό ένστικτο την καθοδηγεί σε μια ξαφνική διάθεση για καθαριότητα, συμμάζεμα και προετοιμασίες.

Η αλλαγή του σχήματος της κοιλιάς. Προς το τέλος της κύησης καθώς το μωρό κατεβαίνει από την κοιλιά στην πύελο (εμπεδώνεται), αλλάζει σχήμα η κοιλιά της μητέρας. Είναι αυτό που ίσως έχετε ακούσει ότι ¨έπεσε ή κατέβηκε η κοιλιά¨. Αν σας έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω είναι καλό να δώσετε προσοχή στα παρακάτω σημεία που είναι πιο αξιόπιστα σχετικά με την έλευση του τοκετού.
Η παρουσία τραχηλικής βλέννας . Συχνά πριν την έναρξη του τοκετού, καθώς προετοιμάζεται ο τράχηλος, μπορεί να παρατηρήσετε την παρουσία βλέννας με λίγο αίμα να βγαίνει από τον κόλπο. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και προέρχεται από τη βλέννα που πωματίζει τον τράχηλο.

Η έναρξη δραστηριότητας της μήτρας. Η μήτρα είναι ένα μυώδες όργανο και χρειάζεται προθέρμανση πριν απαιτηθεί να δουλέψει στο μέγιστο κατά τον τοκετό. Έτσι μπορεί να παρουσιάσει κάποια ήπια δραστηριότητα με ελαφριές και ακανόνιστες συσπάσεις που μπορεί να τις νιώθει η μητέρα λίγες ημέρες πριν τον τοκετό.Ο τοκετός ξεκινά όταν οι συσπάσεις αυτές γίνονται όλο και πιο συχνές, αρχικά κάθε 15-20 λεπτά και στη συνεχεία πυκνώνουν. Η γυναίκα τις νιώθει σαν επώδυνες κράμπες περιόδου ή περιοδικό πόνο στη μέση, με τον πόνο σταδιακά να μεγαλώνει.

Η ρήξη των εμβρυικών υμένων. ¨Τα νερά¨ συνήθως σπάνε κατά τη διάρκεια του τοκετού με τη διαστολή του τραχήλου. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, αυτό προηγείται της έναρξης των συσπάσεων. Άλλες φορές η ποσότητα του αμνιακού υγρού που τρέχει είναι μόλις αντιληπτή, ενώ άλλες είναι εντυπωσιακή.

Συμπερασματικά, ο τοκετός συνήθως δεν ξεκινά απότομα αλλά έχει πρόδρομα σημεία. Παράλληλα με την προσωπική σας ενημέρωση τα μαθήματα που θα κάνετε εσείς και ο σύντροφος σας θα σας έχουν προετοιμάσει πλήρως για να γνωρίζεται ακριβώς τι πρέπει να κάνετε κάθε στιγμή.Με το καλό να έρθει το μωράκι σας.