ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
September 30, 2015 stedi
In ΚΥΗΣΗ

Παρακολούθηση της κύησης

Η πρώτη επίσκεψη

Συνήθως η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιείται μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων.  Σε αυτό το διάστημα γίνεται και το πρώτο υπερηχογράφημα. Στον υπερηχογραφικό έλεγχο της αρχομένης κύησης αναζητούμε 4 στοιχεία:
1. Τον ενδομήτριο σάκο της εγκυμοσύνης, συνήθως  πάρων μετά τις 5 εβδομάδες
2. Την παρουσία του λεκιθικού σάκου, που συνήθως εμφανίζεται στην 6η εβδομάδα
3. Την παρουσία του εμβρυικού πόλου μεταξύ 6ης και 7ης εβδομάδας
4. Την παρουσία καρδιακής λειτουργιάς του εμβρύου μετά την 7η εβδομάδα.

8-12 Εβδομάδες 

Σε αυτήν την περίοδο επιβεβαιώνεται η καλή εξέλιξη της αρχόμενης κύησης με το δεύτερο υπερηχογράφημα. Προσέχουμε  τα υπερηχογραφικά ευρήματα να συμφωνούν με την ηλικία της κύησης. Επιπλέον θα σας δοθούν να κάνετε εξετάσεις προκειμένου  να διασφαλίσουμε ότι η εγκυμοσύνη σας ξεκινάει με τις καλύτερες συνθήκες (προγεννητικός έλεγχος). Οι εξετάσεις αυτές (αίματος και ουρών) προσαρμόζονται στο ατομικό και οικογενειακό σας ιστορικό.

12-13η εβδομάδα

Σε αυτό το διάστημα γίνεται ο πρώτος αναλυτικός υπέρηχος για το μωρό που περιλαμβάνει τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας δηλαδή τη μέτρηση του υγρού κάτω από το δέρμα του αυχένα του μωρού.  Επιπλέον λαμβάνονται εξετάσεις αίματος από τη μητέρα. Τα αποτελέσματα του υπερήχου συνδυάζονται με τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων για να προσδιοριστεί ο κίνδυνος το μωρό να έχει κάποια χρωμοσωμιακή ανωμαλία όπως το σύνδρομο Down. Όταν ο κίνδυνος είναι σημαντικός τότε είναι δυνατή η εξέταση του γενετικού υλικού του μωρού (λήψη τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντηση).
Ο υπέρηχος της αυχενικής διαφάνειας  πρέπει να γίνεται από ειδικό γυναικολόγο  εξειδικευμένο στον εμβρυικό υπέρηχο.16-20η εβδομάδα

Σε αυτό το διάστημα γίνεται υπερηχογραφίες έλεγχος για την παρακολούθηση της κύησης. Επιπλέον γίνεται έλεγχος τραχήλου με κολπικό υπερηχογράφημα. Η  ανεπάρκεια τραχήλου (¨αδύναμος τράχηλος ¨) που είναι υπεύθυνη  για πρόωρο τοκετό μπορεί να εκδηλωθεί σε αυτό το διάστημα. Ελέγχοντας τον τράχηλο μπορούμε να προβλέψουμε αν υπάρχει κίνδυνος για πρόωρο τοκετό και να το προλάβουμε .

21-22η εβδομάδα

Σε αυτό το διάστημα γίνεται ο δεύτερος αναλυτικός υπερηχογραφικός έλεγχος του εμβρύου, ο υπέρηχος β επιπέδου. Αποτελεί βασική εξέταση κατά την όποια ελέγχεται λεπτομερώς  η ανατομία του εμβρύου. Με αυτή την εξέταση μπορούμε να διαγνώσουμε δομικά προβλήματα του εμβρύου. Ο υπέρηχος β επιπέδου πρέπει να γίνεται από ειδικό γυναικολόγο  εξειδικευμένο στον εμβρυικό υπέρηχο.

24-32η  εβδομάδα

Σε αυτό το διάστημα γίνεται παρακολούθηση της κύησης κάθε 3-4 εβδομάδες. Παράλληλα με τον υπερηχογραφία έλεγχο   θα έχετε τη δυνατότητα να μοιράζεστε με τη μαία ή το γιατρό τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας. Επιπλέον των συνηθισμένων εξετάσεων( γενική αίματος και γενική ούρων) στην 28η εβδομάδα θα κάνετε μια πιο ειδική εξέταση για το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης (καμπύλη σακχάρου). Από την 28η εβδομάδα και μετά επιπλέον του υπερηχογράφου έλεγχου ανάπτυξης γίνεται και εξέταση της κυκλοφορίας του αίματος από τον πλακούντα στο έμβρυο (doppler).

32-36η εβδομάδα


Πλέον  η παρακολούθηση της κύησης γίνεται κάθε 2 εβδομάδες. Εκτός από τον υπέρηχο ανάπτυξης και το  doppler σε αυτό το διάστημα γίνονται και τα μαθήματα τοκετού (ατομικά και ομαδικά). Σε αυτά τα μαθήματα που γίνονται από τη μαία είναι χρήσιμο να έρθετε μαζί με τον σύντροφο σας. Σκοπός των μαθημάτων είναι να αποκτήσετε όλες τις απαραίτητες γνώσεις που αφορούν:

  • Την έναρξη του τοκετού
  • Τι θα συμβεί στο μαιευτήριο
  • τα στάδια του τοκετού
  • τις διαθέσιμες μεθόδους αναλγησίας στον τοκετό, περιλαμβανόμενης και της επισκληριδίου αναισθησίας
  • τη φροντίδα του μωρού
  • το θηλασμό

Μετά τη 36η εβδομάδα 

Η παρακολούθηση γίνεται σε εβδομαδιαία βάση ή και πιο συχνά αν χρειάζεται μέχρι τον τοκετό. Εκτός από τον υπερηχογραφικό έλεγχο μπορεί να γίνει και καρδιοτοκογραφικός έλεγχος του εμβρύου.

ΚΑΘΕ ΚΥΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ