ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΤΑΜΗΝΙΟΥ ΚΥΚΛΟΥ – ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΤΑΜΗΝΙΟΥ ΚΥΚΛΟΥ – ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ
September 30, 2015 stedi
In ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τα δύο σημαντικότερα γεγονότα του γυναίκειου κύκλου είναι η περίοδος (έμμηνος ρύση) και η παράγωγη του ωαρίου (ωορρηξία). Η γνώση των γόνιμων ημερών έχει σημασία τόσο για μια γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει όσο και για αυτήν που ενδιαφέρεται για αντισύλληψη. Σε μια γυναίκα με σταθερό κύκλο η ωορρηξία συμβαίνει 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Επομένως αν ο κύκλος είναι 28 ημερών τότε συμβαίνει την 14η ημέρα, αν είναι 30 ημερών τότε την 16η ημέρα κτλ. Η ημέρα που γίνεται η ωορρηξία δεν είναι πάντα σταθερή με ωρολογιακή ακρίβεια, μπορεί να υπάρχει κάποια μικρή διακύμανση 24 ωρών πριν ή μετά. Επίσης μπορεί να επηρεαστεί από αλλά γεγονότα όπως το υπερβολικό άγχος ή κάποια ασθένεια.

img23b

Ενδείξεις Ωορρηξίας
Στο σώμα της γυναικάς συμβαίνουν αλλαγές τις ημέρες τις γόνιμες ημέρες. Με τη σωστή ενημέρωση μια γυναίκα μπορεί να τις αναγνωρίζει και να ενεργεί  συμφώνα με τις ανάγκες του οικογενειακού της προγραμματισμού.

Η παρουσία τραχηλικής βλέννας
Η οιστραδιόλη στο αίμα αυξάνεται κατά την ωορρηξία. Η υψηλή συγκέντρωση προκαλεί αλλαγή στην ποσότητα και τη σύσταση των κολπικών υγρών που προέρχονται από τις εκκρίσεις του τραχήλου. Τα κολπικά υγρά αυξάνουν σε ποσότητα, έχουν λευκωπο χρώμα και ελαστική υφή. Συνήθως ξεκινούν να παρουσιάζονται 2-3 ήμερες προ τη ωορρηξίας και η παρουσία τους ολοκληρώνεται την ημέρα της ωορρηξίας.Η παρουσία σωματικών συμπτωμάτων
Σε ορισμένες γυναίκες η ωορρηξία συνοδεύεται από ήπιο κοιλιακό άλγος δεξιά ή αριστερά χαμηλά στην κοιλιά. Επίσης, συχνά η ωορρηξία προκαλεί ήπια σταγονοειδή αιμορραγία. Τέλος, μπορεί να συμβαίνουν αλλαγές στο δέρμα με την εμφάνιση εντονότερης λιπαρότητας ή ακμής, διόγκωση του στήθους και εντονότερη σεξουαλική διάθεση.Η βασική θερμοκρασία του σώματος
Μετά την ωορρηξία η αύξηση της προγεστερόνης στο αίμα, προκαλεί μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά 0,2-0,4 βαθμούς. Επομένως η μέτρηση της θερμοκρασίας και η αύξηση της υποδηλώνει ότι οι γόνιμες ήμερες έχουν ολοκληρωθεί.
 img23a
Τεστ Ωορρηξίας
Το τεστ ωορρηξίας ανιχνεύει την αύξησης της ορμόνης LH. Η ορμόνη LH αυξάνει 24-48 προ της ωορρηξίας (μέγιστη συγκέντρωση 36 ώρες πριν την ωορρηξία). Με αλλά λόγια, το θετικό τεστ υποδηλώνει ότι η ωορρηξία θα συμβεί μέσα στις προσέχεις δυο ήμερες, διάστημα που θεωρείται το πιο γόνιμο σε μια γυναίκα. Μια γυναίκα με ομαλό κύκλο έχει ωορρηξία 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Το ωάριο, ζει μετά την ωορρηξία 24 ώρες. Το σπέρμα, εφόσον είναι υγιές, ζει 3-5 μέρες. Επομένως το παράθυρο των γόνιμων ημερών είναι 4-6. Παρόλα αυτά, η σεξουαλική επαφή που λαμβάνει χώρα έως και πέντε ημέρες πριν την ωορρηξία μπορεί να οδηγήσει σε γονιμοποίηση.

Ιατρική Παρακολούθηση ωορρηξίας.
Σε γυναίκες που έχουν ακανόνιστες περιόδους παρουσιάζονται δυσκολίες να εντοπιστούν με ακρίβεια οι γόνιμες ήμερες. Η ιατρική παρακολούθηση του κύκλου μπορεί να βοηθήσει να προσδιοριστεί η ημέρα της ωορρηξίας. Αυτό γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο και ορμονικές εξετάσεις.Ένα ωοθυλάκιο είναι ώριμο να κάνει ωορρηξία όταν φτάσει σε μέγεθος πάνω από 20χιλ. Ταυτόχρονα παρατηρείται και σταδιακή πάχυνση του ενδομητρίου (ιδανικά 11-12 χιλ). Παράλληλα η υγιής ωορρηξία θα πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση της ορμόνης LH και οιστραδιόλης. Ένα ώριμο ωάριο καλής ποιότητας παράγει 150-200 pg/ml οιστραδιόλης προ της ωορρηξίας. Μια εβδομάδα μετά την ωορρηξία παρατηρείται στη σύστοιχη ωοθήκη ο σχηματισμός του ωχρού σωματίου, το οποίο παράγει προγεστερόνη. Μια ομαλή ωορρηξία με τον αντίστοιχο υγιή σχηματισμό ωχρού σωματίου συνοδεύεται από αύξηση των επίπεδων της προγεστερόνης στο αίμα.