ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ
September 30, 2015 stedi
In BLOG

Ιστορία Α
Μετά από 10 χρόνια στην Αγγλία, μια από τις πρώτες εγκύους που φρόντισα στην Ελλάδα ήταν η Β. Φίλη μου, μου είχε ανακοινώσει ότι θα έπρεπε να γύριζα πρώτα στην Ελλάδα για να μείνει έγκυος αφού με εμπιστεύεται τυφλά. Πράγματι όλα εξελισσόταν ομαλά στην κύηση της και στην 34η εβδομάδα ξεκινήσαμε τα μαθήματα τοκετού μαζί με την μαία. Τίποτα δεν προδίκαζε ότι στο επόμενο ραντεβού με δάκρυα στα μάτια θα μου ζητούσε επίμονα να κάνουμε καισαρική. Όταν τη ρώτησα γιατί μου έδωσε την αποστομωτική απάντηση, “μα όλες οι φιλές μου έχουν γεννήσει με καισαρική. Δεν ξέρω καμία που να γέννησε φυσιολογικά και φοβάμαι.”
Μετά από κάποια extra μαθήματα τελικά η Β. πείστηκε να περιμένει την αυτόματη έναρξη του τοκετού και να γεννήσει φυσιολογικά. Είχε ένα θαυμάσιο τοκετό χωρίς να πονέσει, χωρίς να χρειαστεί περιναιοτομή και θήλασε για αρκετούς μήνες.

Ιστορία Β
Η Γ. ήταν 10 εβδομάδες έγκυος στο δεύτερο παΐδι όταν τη γνώρισα. Στην προηγούμενη κύηση είχε γεννήσει με επείγουσα καισαρική. Ήταν αρχές Αυγούστου, δυο χρόνια πριν, στην 35η εβδομάδα της κύησης. Ο λόγος; Πήγε στο ραντεβού που είχε στο ιατρείο του γυναικολόγου της, που την ήξερε από έφηβη, και της είπε ότι το μωρό είχε περιτύλιξη του ομφαλίου λώρου γύρο από το λαιμό του. Επιπλέον επειδή ήταν το μωρό ανάποδα στη μήτρα (ισχιακή προβολή) όταν θα γύριζε θα πνιγόταν από τον ομφάλιο λώρο. Έτσι πήγε εκείνο το βράδυ στο μαιευτήριο και το επόμενο πρωί έκανε την καισαρική. Και φυσικά πέρασε όλο τον Αύγουστο με το μωρό στη μονάδα νοσηλείας νεογνών.
Χωρίς καμία πρόθεση κριτικής, της μίλησα για τη δυνατότητα να γεννήσει φυσιολογικά αυτή τη φορά. Με κοίταζε με έκδηλη απορία, αφού ο προηγούμενος γυναικολόγος, συνταξιούχος πλέον, της είχε ρητά αναφέρει ότι έπρεπε να κάνει πάλι καισαρική.
Τελικά η Γ. γέννησε φυσιολογικά στις 38 εβδομάδες.
Στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο οι περισσότερες γυναίκες να γεννούν τα παιδιά τους με καισαρική. Μάλιστα έχει επικρατήσει η νοοτροπία ότι είναι τόσο φυσικό να κάνει μια γυναίκα καισαρική όσο φυσιολογικός είναι ο τοκετός. Αναπόδεικτες και αντιεπιστημονικές δικαιολογίες του τύπου ο ομφάλιος λώρος έχει κάνει περιτύλιξη, ή λεκάνη σου είναι στενή χρησιμοποιούνται για να πείσουν τις γυναίκες να κάνουν μια αχρείαστη καισαρική. Πάνω στο ίδιο πνεύμα, χρησιμοποιούνται αστήρικτοι λόγοι για να κάνει μια έγκυος αδικαιολόγητα πρόκληση τοκετού, η όποια συνοδεύεται από εντονότερους πόνους , μεγαλύτερη διάρκεια και υψηλοτάτη πιθανότητα να καταλήξει σε επείγουσα καισαρική.
Δυστυχώς φαίνεται ότι υπάρχει μια παγιωμένη πρακτική να χρησιμοποιούνται όλων των ειδών τα επιχειρήματα αλλά κυρίως επενδύοντας στο φόβο προκειμένου να πειστούν οι γυναίκες να κάνουν καισαρική. Οι γυναίκες τρομοκρατούνται ότι θα υποστούν επιπλοκές, θα χάσουν τη μήτρα τους και δε θα μπορούν να ξαναγεννήσουν ή το μωρό τους θα έχει πρόβλημα. Και τελικά κάτω από αυτήν την πίεση ενδίδουν.
Αν θα γεννήσει μια γυναίκα φυσιολογικά ή όχι δεν είναι προκαθορισμένο και δεν εξαρτάται πάντοτε από την ιδία. Πράγματι, συμβαίνουν επιπλοκές στην κύηση ή απρόβλεπτες εξελίξεις κατά τον τοκετό που μπορεί να καταστήσουν την καισαρική αναγκαία. Μάλιστα με την πρόοδο της αναισθησιολογίας, τη χρήση δραστικών αντιβιοτικών και τη σύγχρονη θρομβοπροφύλαξη η καισαρική είναι ασφαλής επέμβαση και όταν ακολουθεί τις σωστές ενδείξεις, συμβάλει στην ελάττωση της νεογνική και μητρική νοσηρότητας. Από την άλλη μεριά η καισαρική μπορεί να έχει επιπλοκές και η περίοδος ανάρρωσης διαρκεί περισσότερο.
Είναι απαραίτητο για να αλλάξει η παρούσα κατάσταση όχι μόνο η αλλαγή πρακτικής και ήθους από μέρους των γυναικολόγων αλλά και η αλλαγή στάσης από μέρους των γυναικών. Με σωστή ενημέρωση, λαμβάνοντας υπ’όψιν τα επιστημονικά στοιχειά και με σεβασμό στη φυσιολογικότητα μπορούμε να ελπίζουμε.