ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ. ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ)

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ. ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ)
September 30, 2015 stedi
In BLOG

Πολύ συχνά ζευγάρια που χρειάζονται θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανησυχούν εάν:

  • Αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο
  • Αυξάνεται το σωματικό βάρος
  • Επιταχύνεται η εμμηνόπαυση
  • Επηρεάζεται η συναισθηματική και ψυχολογική ισορροπία
  • Το μωρό που θα προκύψει θα είναι φυσιολογικό

Μάλιστα τα ευλόγα αυτά ερωτήματα μετατρέπονται σε φόβο όταν η γυναίκα έχει χρειαστεί να υποβληθεί σε πολλαπλές προσπάθειες. Και δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ζευγάρια απορρίπτουν το ενδεχόμενο μιας προσπάθειας εξωσωματικής υπό το βάρος ενός τέτοιου φόβου. Σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και ιατροί συμβουλεύουν τα ζευγάρια να αποφύγουν αυτήν την οδό κάτω από την πίεση αυτών των ερωτημάτων. Θα προσπαθήσουμε σε αυτό το άρθρο να συζητήσουμε αυτά τα ερωτήματα σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Ο κίνδυνος γυναικολογικού καρκίνου
Προκαλούν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση καρκίνο; Στη δεκαετία το ’80, όταν η εξωσωματική έκανε τα πρώτα της βήματα δημοσιεύτηκαν έρευνες σε ιατρικές επιθεωρήσεις που συσχέτιζαν τα χρησιμοποιούμενα φάρμακα με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση γυναικολογικού καρκίνου. Δικαιολογημένα αυτά τα ευρήματα προκάλεσαν έντονη αναστάτωση και ανησυχία τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στα ζευγάρια με προβλήματα αναπαραγωγής. Αυτή η ασαφής κατάσταση έδωσε την αφορμή να οργανωθούν αξιόπιστες ερευνητικές μελέτες προκειμένου να διευκρινιστεί η σχέση εξωσωματικής θεραπείας και γυναικολογικού καρκίνου. Οι νεότερες μελέτες από την Ευρώπη, Αυστραλία και ΗΠΑ είναι κατηγορηματικές ότι οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν γυναικολογικό καρκίνο.

Ο κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους
Προκαλούν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση αύξηση του σωματικού βάρους; Αναμφίβολα τα ορμονικά σκευάσματα, που συνήθως χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση προκαλούν κατακράτηση υγρών και ανακατανομή του λίπους του σώματος. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία όμως είναι προσωρινή και με τη διακοπή των φαρμάκων οι αλλαγές αυτές υποστρέφουν. Φαίνεται ότι μεγαλύτερος κίνδυνος για αύξηση του σωματικού βάρους προέρχεται από δύο άλλους παράγοντες. Πρώτον, το στρες που δικαιολογημένα υπάρχει μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική κατανάλωση παχυντικών τροφών (πχ γλυκά, σοκολάτες). Δεύτερον, σε πολλές περιπτώσεις συνιστάται από ειδικούς η μείωση των σωματικών δραστηριοτήτων ή ακόμα και η κατάκλιση, συμβουλή εντελώς παράλογη και λανθασμένη στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, που οδηγεί σε κατακόρυφη ελάττωση των καύσεων και των θερμιδικών αναγκών.

Ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης
Προκαλούν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση πρόωρη εμμηνόπαυση; Η εμμηνόπαυση προκαλείται όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωοθυλάκια. Είναι επόμενο λοιπόν κάποιος να σκεφτεί αφού στην εξωσωματική χρησιμοποιούνται σε κάθε κύκλο περισσότερα ωάρια μήπως αυτό επιταχύνει την εξάντληση τους. Η απάντηση είναι πως όχι. Φυσιολογικά όταν ξεκινά ο καταμήνιος κύκλος της γυναίκας υπάρχουν στις ωοθήκες ένας συγκεκριμένος αριθμός διαθέσιμων ωοθυλακίων (καταβολές). Από αυτά 1 και σπάνια 2 θα ωριμάσουν και θα υποστούν ωορρηξία. Τα υπόλοιπα χάνονται. Με την εξωσωματική κάνουμε και τα υπόλοιπα ¨χαμένα¨ ωοθυλάκια διαθέσιμα (ή τουλάχιστον προσπαθούμε) για την ωοληψία. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν εξαντλούμε τα αποθέματα των ωοθηκών. Είναι γεγονός ότι επιδημιολογικές μελέτες έχουν σχετίσει γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης με πρόωρη εμμηνόπαυση. Όμως ακριβώς λόγω των ελαττωμένων ωοθηκικών αποθεμάτων αυτές οι γυναίκες εμφάνισαν προβλήματα αναπαραγωγής και οδηγηθήκαν σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Χρειάστηκαν τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υποκείμενο πρόβλημα τους, χωρίς αυτές να συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση των ωοθηκών.

Ο κίνδυνος διαταραχής της συναισθηματικής και ψυχολογικής ισορροπίας.
Προκαλεί η εξωσωματική γονιμοποίηση διαταραχή της συναισθηματικής και ψυχολογικής ισορροπίας της γυναίκας; Η υπογονιμότητα αποτελεί μια ιδιαίτερα αγχώδη κατάσταση. Δημιουργεί αισθήματα λύπης, απαξίωσης, αυτό-ενοχής, θυμού, οργής και κατάθλιψης. Συχνά οι γυναίκες αισθάνονται ευάλωτες με απώλεια αυτό-ελέγχου. Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η υπογονιμότητα και οι θεραπεία της απαιτεί ένα βαρύ συναισθηματικό τίμημα. Μάλιστα, γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή με ελαττωμένα ωοθηκικά αποθέματα καθότι πιέζονται από τον παράγοντα χρόνο τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη συναισθηματικής υποστήριξης. Η σωστή πληροφόρηση δυναμώνει την ψυχή και η συμπαθής και ανθρώπινη προσέγγιση γαληνεύει και εξισορροπεί το συναίσθημα. Είναι πολύ σημαντική η κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία και υποστήριξη αυτών των γυναικών προκειμένου να αναπτύξουν ώριμη και ρεαλιστική συμπεριφορά με αυξημένη συναισθηματικότητα και ελπίδα, τόσο απέναντι στο πρόβλημα της υπογονιμότητας όσο και στην θεραπεία της. Συμπερασματικά, είναι πολύ πιθανότερο να ευθύνεται το πρόβλημα της υπογονιμότητας για την οποιαδήποτε συναισθηματική αστάθεια παρά η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στο δεύτερο μέρος θα συζητηθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι της εξωσωματικής γονιμοποίησης για το μωρό.